понеделник, 24 февруари 2014 г.

Три рецепти за фунийки с крем или "Буклите на Шилер"

Три рецепти за фунийки с крем или "Буклите на Шилер"



Днес ще ви покажа три рецепти за тестото на така любимият от детството сладкиш-фунийки с крем, които изпробвах,като ще посоча слабости и хубави страни на всяка една от рецептите.

Но първо ще покажа как си направих домашни формички за самите фунийки. Из мрежата намерих добре описано как може да се направят от буркачки за буркани ето така:



Снимките са от форумa: bg-mama.com





 









На друго място видях, че може да се направят и от капачки от кисело мляко:




А ето и моите фунийки, направени от алуминиева тавичка за еднократно ползване. 
С помощта на картона на тиксо очертах кръгове върху тавата, после ги изгладих с една лъжица и навих фунийките.







Първата рецепта, която използвах беше от сайта: kulinarno-joana.com, като ще цитирам дословно рецептата:

" За тестото:

2 яйца, със стайна температура
200 г захар
250 мл прясно мляко, със стайна температура
170 г масло, разтопено и охладено
1 чаена лъжица бакпулвер
800 г бяло брашно
1 белтък за намазване
разтопено масло за намазване на металните фунийки

Понеже беше проба аз направих половин доза от тази рецепта:


"Фурната се нагрява на 180°C.

Яйцата и захарта се смесват в купа и се разбиват с телена бъркалка. Към тях се добавят прясното мляко и маслото.

Брашното се пресява с бакпулвера. Добавят се към течните съставки и се замесва меко тесто. Тестото се разделя на две равни части.
______________________________________________________________
Ето и моите снимки по рецептата:


























































Тестото се разточва с дебелина 5 мм.




___________________________________________________________
Дотук добре. Тестото се омеси добре, но от тук започна да ми се струва че няма да се получи добре защото пишеше, че тестото трябва да се разточи на слой с дебелина 5 мм, ами като се надуе при печенето???
___________________________________________________________

"Всяка част се разточва на правоъгълник, чиято дебелината трябва да бъде около 5 мм.

От правоъгълниците се изрязват ленти с широчина 2 см.

Металните фунийки се намазват с разтопено масло.

Навиване на лента от тестото върху металната фунийкa.
Като се започне от острия край на металната фунийка, лентите тесто се навиват спираловидно, като краищата им се застъпват, а острата част се притиска добре за да не се образува дупка.

Намазват се с леко разбит белтък.

Цялата повърхност на тестото се намазва с леко разбит белтък. Фунийките се подреждат в тава върху хартия за печене.

__________________________________________________________

































_______________________________________________________________
"Пекат се в предварително нагрятата фурна на 180°C за 35 минути или докато придобият златист цвят на повърхността. След като се извадят от фурната се оставят в тавата да се охладят за няколко минути докато е възможно металните фунийки да се хваната с ръка и се освобождават от тях." 















"Тестените фунийки се оставят да се охладят напълно преди да се напълнят."


Тестото се получи доста дебело, когато се опече, а и като изстина се втвърди още повече. 
Следвайки същата рецепта напълних фунийките с крем и ги оставих за една нощ в хладилника, да поемат крема и омекнат....На другият ден обаче си останаха все така твърди и хрупкави!
















Това тесто определено НЕ ми допадна напълно, може би аз съм сбъркала нещо, но може и да е от факта че в блога на Йоана, оригиналната рецепта от кутията с формичките за фунийки беше друга и Йоана я беше променила по свое усмотрение....



Тогава реших да опитам рецепта номер 2 от тефтерите на мама:


Фунийки с крем

1 и 1/2 чаша захар
1 чаша кисело мляко
1/2 чаша свинска мас
3 яйца
1 амоняк
1 кафена лъж. сода бикарбонат
1 ванилия
щипка сол
Разбиваме яйцата със захарта. В киселото мляко угасяме амоняка и содата бикарбонат и го прибавяме към яйцата.















Добавяме маста, стопена, но изстинала, ванилията и щипката сол.














В рецептата нямаше количество за брашно, ами беше отбелязано: "колкото поеме", аз пресях около 500-600 грама, направих кладенче и изсипах сместа.













Омесих тестото, разточих на тънко 2-3 мм, нарязах на ленти и процедурата нанатък е като при рецептата по-горе.

























































За тази рецепта трябва да кажа, че фунийките се надуха много от амоняка, тестото беше, как да го определя, "малко като хлебно-козуначено". Трудно се отлепиха от формите, за разлика от тези на рецептата по-горе.
Когато ги напълних с яйчния крем станаха меки, но като вкус на тестото първата рецепта ми хареса повече.



И след два полу неуспешни опита, една неделя дъщеря ми беше купила нови форми за мъфини и понеже вече не ми се занимаваше с навиване на фунийки реших да изпитам една стара моя изпитана рецепта, която знам от времето, когато посещавах сладкарските курсове на моята класна в Техникума по обществено хранене.

Рецептата е с маргарин и с нея съм правила както огромни дози с шприцовани бисквити розички за всякакви поводи, така и разточен на тънко сладкиш, намазан отгоре с мармелад и изпечен.
За разлика от кравето масло, коeто придава ронливост и твърдост на сладкиша( тъй нар. ронливо-маслено тесто), докато с маргарина нещата стават по-малко ронливи, но по-меки.

А ето я и самата рецепта:

Необходимите продукти за една доза тесто са:
2 яйца
125 гр. маргарин
1/2 чаена чаша захар - 100 гр.
около 500 гр. брашно
1/2 бакпулвер
1 ванилия
настъргана лимонова кора или няколко капки лимонова есенция

Както казах, не направих фунийки, а кошнички, като подробно рецептата можете да видите тук:















но трябва да кажа че когато ги извадих и напълних с горещият яйчен крем, омекнaха и направо се топяха в устата!!!


И така, следващият път, когато ме налегне желание да правя фунийки, без съмнение, ще използвам ТАЗИ рецепта :)



ВЕЧЕ ПРАВИХ ФУНИЙКИ ОТ ТОВА ТЕСТО И ТЕ СА НА ПОСЛЕДНАТА СНИМКА!!! Получиха се добре изпечени, а горещият крем ги направи, направо ДА СЕ ТОПЯТ В УСТАТА!!!



P.S. Ако искате да видите и научите още много нови и интересни неща, посетете нашата страница във Facebook на адрес: https://www.facebook.com/semeistvoadams.blog/

9 коментара:

Translate

Flickr